MERAK ETTİKLERİNİZ
1.İLAÇLAMA NEDEN ÖNEMLİDİR.
Zararlı kontrolü, insan sağlığına zarar veren her türlü canlıya karşı uygulanan bir mücadele yöntemidir ve dolayısıyla sağlığımızı yakından ilgilendirmektedir. İnsanlar uzun yıllar öncesinden maruz kaldıkları birçok hastalığın kaynağının haşereler olduğunu öğrenmişlerdir. Bu sebeple ilaçlamanın önemi daha da artmıştır.
2.İLAÇLAMA NEDEN RUHSATLI FİRMALARA YAPTIRILMALIDIR.
İnsan sağlığını direkt ilgilendiren ilaçlamanın, T.C.Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş firmalara yaptırılması gerekir. Zira, ruhsatı olmayan kişi ve kuruluşlarca yapılan ilaçlama insan sağlığını risk altına almakta olup, sorunun çözümü konusunda da memnuniyetsizlikler doğmaktadır.
3.İLAÇLAMADA KULLANILAN ÜRÜNLER NEDEN ÖNEMLİDİR.
Zararlı mücadelesinde kullanılan ürünler insan sağlığı açısından tehlike oluşturmaması açısından önem ihtiva etmektedir. Zararlılara ani ve kesin etki oluşturacağını düşündüğünüz bir ürün insan sağlığına da etki edebilir. Bu sebeple ürün seçerken T.C.Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı ürünleri tercih ediyoruz.
4.İLAÇLAMANIN ZAMANI VAR MI.
Aşağıdaki tabloda zararlıların mevsimsel yoğunluğunu görebilirsiniz. Bu yoğunluğa bakarak uygulama periyotları belirlenebilir.
5.HANGİ ARALIKLARLA İLAÇLAMA YAPTIRMALIYIM.
Zararlı mücadelesinde periyotlar zararlı cinsine göre değişiklik göstermekle birlikte tedbir amacı ile işletmelerde en az ayda 1 evlerde en az 6 ayda 1 uygulama yaptırmakta fayda vardır.
6.YAPILAN İLAÇLAMA HER TÜRLÜ HAŞEREYİ ETKİLER Mİ.
Kullanılan ürünlerin etki şekilleri ve zararlı grubu farklılık gözetir. Bununla birlikte bir ürün sadece bir zararlı grubuna etki ederken bazı ürünler birden fazla zararlı grubuna etki edebilmektedir.
7.İLAÇLAMA ÖNCESİNDE VE SONRASINDA YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR NELERDİR.
Yapılması gereken hazırlıklar kullanılan ürüne zararlının yoğunluğuna ve cinsine göre değişiklikler gösterebilir. Örneğin tedbir amacıyla yapılan bir hamamböceği uygulamasında ön hazırlık gerekli olmaz iken istila seviyesine ulaşmış bir hamamböceği mücadelesi öncesinde ciddi hazırlıklar yapılması gerekebilir.
8.İLAÇLAMA MEKANDA BULUNAN BİTKİLERE VE HAYVANLARA ZARAR VERİR Mİ.
Zararlı mücadelesinde ilgili alanda bulunan bitkiler ürünlerle direkt temas olmadığı sürece etkilenmezler. Uygulama esnasında ilgili alanda bitkiler kalabilir fakat evcil hayvanların çıkarılması gerekir.
9.İLAÇLAMA ESNASINDA VEYA SONRASINDA MEKANI TERK ETMEMİZ GEREKİYOR MU.
Kullanılan biyosidal ürünün çeşidine göre hareket edilir.
10.İLAÇLAMADAN SONRA TEMİZLİK NE ZAMAN YAPILABİLİR.
Yapılan uygulamanın etkinliği açısından uygulama yapılan yerlerin bir kaç gün temizlenmemesinde fayda bulunmaktadır.
11.EŞYALARI YIKAMAK GEREKİYOR MU.
Sıvı uygulama yapılan bölümlerde açıkta bulunan ve sıvı ürünün sıçrama ihtimali bulunan eşyaların(bardak, tabak, tencere vb.)kullanılmadan önce yıkanması gerekir.
12.İLAÇLAMA SONRASI HERHANGİ BİR BELGE VERİLECEK Mİ.
Uygulama sonrası EK-1 Biyosidal Ürün Uygulama İşlem Formu verilecektir.